Nový způsob rozúčtování spotřeby EE ve dvoře č.1

Od roku 2022 přešlo Družstvo garáží na nový, zcela transparentní výpočet úhrady za spotřebovanou EE v každé řadě garáží a každé garáži. Ten se poprvé objeví v předpisu úhrady za užívání garáže za rok 2023. Cena EE se skládá z fixních položek (za jistič, OTE a stálá platba) a položky odvozené od skutečně naměřené spotřeby (za EE, distribuci, systémové služby, POZE a daň).

Souhrn stálých plateb je rozpočítán na celý dvůr (všechny garáže mají stejný podíl), eliminuje se tak rozdílný počet garáží v různých řadách. Položky odvozené od skutečně naměřené spotřeby v každé z řad jsou vztaženy vždy na konkrétní řadu, kde každá má svůj fakturační elektroměr. Jednotková cena za kWh je shodná pro všechny řady a garáže.

Jednoznačně se takto zjistí, zda v některé řadě některý z garážníků nehraje fér a nahlásí výrazně nižší stav svého podružného elektroměru. Pak by vyšší spotřebu v této řadě museli uhradit všichni ostatní garážníci z této řady. Následuje osobní kontrola skutečného stavu elektroměrů v této řadě, obvykle se „hříšník“ omluví, že se přehlédl a rozúčtování v této řadě se upraví.

Ideální a férový způsob nahlášení spotřeby v každé garáži je zaslání fotky elektroměru, kde musí být zřetelný číselník  a datum odečtu na garážnický email.

V letošním roce byl zaznamenán u dvou řad (2+4) vyšší odběr než je obvyklé. Naší snahou bylo namátkově zkontrolovat stavy elektroměrů v garážích těchto řad, zda není porušena funkčnost elektroměrů, nic jsme neshledali. Zvýšená spotřeba byla rozpočítána mezi garážníky těchto řad.

Děkuji všem za součinnost a apeluji na vaši poctivost při odečtech, abychom se pro příští rok vyvarovali tak vysokého rozdílu při odečtu.

 

Za vedení Družstva garáží Jana Rousová a Ing. Zdeněk Bartoníček

2 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..