Řízení v zimě

Čerstvý sníh, rozbředlý sníh, náledí: třebaže vám zimní pneumatiky přinášejí záruky přilnavosti a mobility, musíte přizpůsobit jízdu stavu vozovky. Zde je několik základních rad, jak omezit riziko nekontrolovaného smyku.

Uvědomujte si své limity

 Dobrý řidič není ten, kdo umí znovu ovládnout své vozidlo, ale ten, kdo neztrácí kontakt s vozovkou. První pravidlo v zimě je tedy snížit rychlost.

Začněte brzdit včas

 Je-li vozovka kluzká, náhlé brždění způsobí nevyhnutelně ztrátu kontroly nad vozidlem. Abyste se do takové situace nedostali, zachovávejte dostatečnou bezpečnou vzdálenost a neprovádějte náhlé změny směru.

Jemně s plynem!

Další pravidlo: zrychlujte postupně , zabráníte tak prokluzování poháněných kol. Cítíte-li, že ztrácíte přilnavost, přeřaďte na vyšší rychlost. Síla vyvinutá na kola se okamžitě sníží a vy znovu získáte záběr. Stejně postupujte v prudkých svazích.

Lehkost v zatáčkách

I zde je předvídavost prvořadá. Zpomalte před zatáčkou, dokud je vozovka ještě rovná. Zatáčku vybírejte při nižší rychlosti a volantem točte lehce. Na výjezdu ze zatáčky přidávejte postupně  a plynule.

Co dělat při ztrátě přilnavosti?

Pokud se i navzdory těmto opatřením dostává vaše vozidlo do smyku, máte ještě šanci znovu nad ním získat kontrolu. Za jedné podmínky: nikdy nepouštějte vozovku z očí. Skutečně, pokud se díváte na překážku, budete mít značnou šanci do ní narazit…

> Vozidla s pohonem (poháněná přední kola)

  • Pokud je ztráta kontroly způsobena náhlým brzděním, pusťte brzdový pedál.
  • Ztratila-li přední kola kontakt s vozovkou, mírně uvolněte plynový pedál a tiskněte pedál spojky , abyste více zatížili přední  nápravu.
  • Jakmile znovu získáte kontrolu, zvolte přiměřenější způsob jízdy!

> Vozidla s náhonem (poháněná zadní kola)

  • Pokud je smyk způsoben náhlým brzděním, pusťte zcela brzdový pedál.
  • Ztratila-li zadní kola přilnavost, pohrajte si se spojkou a plynem , aby ji znovu získala.
  • Abyste znovu ovládli vozidlo, otočte mírně volantem ve směru, kam chcete jet.
  • Jakmile znovu získáte kontrolu, jeďte přiměřenější rychlostí.

Převzato ze serveru rezulteo-pneumatiky.cz

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..