Vlastní spotřeba elektroměru

Vlastní spotřeba elektroměru a jističe.

Elektroměr pro svou funkci potřebuje být sám o sobě napájen ze sítě. Jeho vlastní spotřeba je velmi malá. Pokud je ale spotřeba v řadě garáží měřena součtově fakturačním elektroměrem, tak se zde již znatelná spotřeba objeví, i kdyby se za celý rok ani v jedné garáži nerozsvítilo. Vlastní spotřebu mají i jističe, zdánlivě nepatrné ztráty jsou i v přívodních kabelech pro každou garáž.

Největší chyba při rozúčtování energie vzniká nezapočítáním odběrů instalovaných elektroměrů a jističů do celkové spotřeby odběrného místa:
Vlastní spotřeba elektroměru. Podružný elektroměr je pro hlavní elektroměr taky spotřebičem. Odběr napěťové cívky, která je nepřetržitě pod napětím, je kolem 5W (dle typu a výrobce). Každá správně provedená instalace se neobejde i bez jističe. Je-li za elektroměrem ČEZu těchto podružných přístrojů (například u řadových garáží) instalováno např. 30 kusů, je jejich vlastní roční spotřeba u jednofázových elektroměrů:

30 ks x 5 W x 24 hod. x 365 dní = 1314 kWh

V garážích jsou pouze jednofázové jističe a elektroměry. Vlastní spotřeby se poněkud liší dle konkrétního výrobce. Bez větší chyby lze však předpokládat, že stálý příkon pro vlastní spotřebu na jednu měřenou garáž je cca 5W.

graf roční spotřeby

 

 

Z grafu, převzatého ze serveru elektromery.com, si lze udělat představu o spotřebě a nákladech za rok, aniž si rozsvítíme.

 

 

 

Jak s tím spravedlivě naložit ve dvoře ŠI?

Součet vlastních spotřeb všech garáží bude odečten od náměru na fakturačním elektroměru ČEZu, zbytek bude rozpočítán podle výše náměru na každém podružném elektroměru v garážích.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..