Opravy střech garáží – 2

V dubnu 2018 jste byli prostřednictvím stránek Družstva informováni o novém systému oprav střech garáží. Součástí byla výzva k včasnému nahlášení zjištěných problémů se zatékáním. Nahlášeno bylo i několik závad na okapech a svodech ze střech.

Celkem byly odstraněny závady na 25-ti garážích. Většinou bylo možné střechu opravit asfaltovým nátěrem, který na stávající lepence zalije všechny trhliny a vytvoří pružnou, bezešvou hydroizolační folii. Dnešní moderní materiály již vykazují výbornou odolnost proti degradaci UV zářením a stálou pružností i při nízkých teplotách. Střechy několika garáží již však byly natolik v dezolátním stavu, že bylo nezbytné strhnout starou lepenku, natáhnout novou betonovou mazaninu a položit lepenku novou.

Kromě nahlášených závad na okapech a svodech byly na několika garážích obnoveny i krycí stříšky odvětrávacích komínků.

Celkové náklady na materiál i práci byly 52 434,-Kč. „Zprůměrováno“ to vychází na 2 100,-Kč na jednu garáž. Při pohledu do účetnictví družstva v minulých letech, kdy byly opravy střech zadávány externí firmě, jde pouze o 20% dřívějších nákladů.

Můžeme zde poděkovat p. Buňkovi, který jako člen družstva provedl naprostou většinu prací sám, jen výjimečně za spoluúčasti některého družstevníka. Věříme, že se systém nahlášení závad přes tyto naše stránky zaběhl a v roce 2019 bude uspokojen každý z nás, kdo závadu na střeše své garáže objeví.

Je nám všem jistě jasné, že i kvalitně provedená oprava není konečným řešení „na furt“. Pokud se v několika příštích letech počet střech vyžadujících opravu dramaticky zvedne, nezbude, než hledat nové komplexní řešení, které vydrží další řádku let.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..